Motto: „agricultura ecologică trăieste prin diversitate şi se legitimează prin calitate”
Acţiuni pentru dezvoltarea unei pieţe interne de produse ecologice
Acţiunea |
Responsabilităţi |
Intensificarea acţiunilor de promovare a conceptului de agricultură ecologică | MAPAM, DADR, ANCAFederaţia Naţională de Agricultură Ecologică (F.N.A.E.)Asociaţii şi Fundaţii de agricultură ecologică |
Îmbunătăţirea informaţiei despre agricultura ecologică şi calificarea participanţilor din acest sector | MAPAM, ANCA, FNAEUniversităţi de învăţământ superior |
Creşterea suprafeţei ocupate cu module experimentale „microferme ecologice” | Institute şi staţiuni de cercetări agricoleAsociaţii şi fundaţiiF.N.A.E. |
Delimitarea de areale ecologice | MAPAM, ASAS |
Acordarea de ajutoare producătorilor pe durata perioadei de conversie | MAPAM |
Crearea unui sistem informaţional accesibil pentru producători | MAPAM, ANCA |
PREŢURI COMPARATIVE LA EXPORT PENTRU PRODUSELE OBŢINUTE CONVENŢIONAL ŞI ECOLOGIC
Legislaţia elaborată în România (armonizată integral cu R.(CEE) nr.2092/91)
Nr.Crt. |
Act legislativ |
Prevederi |
1 |
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.34 / 2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38 / 2001.(M.O nr.172/21.IV.2000) | -domeniul de aplicare; -autoritatea responsabilă pentru agricultura ecologică; -regulile şi principiile generale ale producţiei ecologice; -durata perioadei de conversie; -sistemul de inspecţie şi certificare; -sancţiuni. |
2 |
Hotarârea de Guvern nr.917 / 2001, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.(M.O nr.640/12.X.2001) | -regulile si principiile producţiei ecologice; -lista produsele permise să fie utilizate in agricultura ecologică -lista ingredientelor şi me todelor de prelucrare care pot fi utilizate la prepararea alimentel or ecologice. |
3 |
Ordinul comun nr.417 / 2002 şi nr.110 / 2002 al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice. (M.O.nr.778/25.X.2002) | -reguli specifice pentru etichetarea si reclama produselor ecologice primare şi pentru produsele procesate cu referiri la ingredientele folosite la preparare. |
4 |
Ordinul nr. 70 / 2002, al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, privind constituirea Comisiei pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în România. | -atribuţiile Comisiei în vederea definirii priorităţilor de dezvoltare a agriculturii ecologice în România; -elaborarea Programului plurianual de dezvoltare a agriculturii ecologice în România. |
5 |
Ordinul nr.527 / 2003, al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, pentru aprobarea Regulilor privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologică (M.O nr.613/29.VIII.2003) | -sistemul de înregistrare a producătorilor în agricultura ecologică; -organizarea sistemului de control, condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare, precum şi cerinţele de inspecţie pe care trebuie să le aplice organismele de inspecţie şi certificare pentru controlul operatorilor. |
6 |
Ordinul nr.721 / 2003, al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului pentru aprobarea Regulilor privind importul si exportul produselor agroalimentare ecologice.(M.O nr.701/7.X.2003) | -reguli privind importul produselor agroalimentare ecologice; -obligatiile importatorilor de produse agroalimentare ecologice; -reguli privind exportul; -lista tarilor terte specificate pe lista stabilita de Comisia Europeana; -model de certificat de import /export. |